ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ.

14 / 6 / 2011

 

Εισήγηση του Φώτη Κουβέλη κατά την παρουσίαση των θέσεων και προτάσεων της ΔΗΜ.ΑΡ. για την οικονομία και την έξοδο από την κρίση

1. Ύστερα από ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, μετά από ένα χρόνο υπογραφής της δανειακής σύμβασης με την ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, μετά τον καταιγισμό μέτρων για εφαρμογή του Μνημονίου και των επικαιροποιήσεών του, η χώρα μας αντιμετωπίζει έκρηξη ύφεσης, πληθωρισμού, συρρίκνωσης και τεχνολογικής οπισθοδρόμησης της παραγωγικής βάσης και έχει εμπλακεί σε ένα φαύλο κύκλο αλληλοδιάδοχων μέτρων, χωρίς να διαφαίνεται ο δρόμος εξόδου από την κρίση και προ πάντων με μια κοινωνία όρθια. Η ανεργία παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις, η ακρίβεια γιγαντώνεται, τα συστήματα διαπλοκής, γραφειοκρατίας και διαφθοράς παραμένουν κυρίαρχα, δομές και θεσμοί καταρρέουν, εργασιακά δικαιώματα σαρώνονται, επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, η αγορά έχει στεγνώσει από ρευστότητα, το κράτος έχει κηρύξει ιδιότυπη στάση πληρωμών, ο ελληνικός λαός βρίσκεται σε απόγνωση.
Με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές, διέξοδος από την πολύπλευρη κρίση όχι μόνον δεν διαφαίνεται, αλλά η χώρα είναι σήμερα αντιμέτωπη με τον άμεσο κίνδυνο πλήρους κατάρρευσης.

Θέλω να καταστήσω σαφές ότι για την Αριστερά της Ευθύνης, το Δημόσιο Έλλειμμα, το Χρέος, η δυνατότητα Δανεισμού και οι όροι του Δανεισμού δεν είναι προβλήματα που αφορούν το δήθεν απρόσωπο Κράτος, αλλά είναι προβλήματα που αφορούν πρωτίστως τους εργαζομένους, τους δεινώς δοκιμαζόμενους ανέργους, τους νέους που χάνουν από τα μάτια τους την ελπίδα.
Δεν μας εκφράζει η πολιτική όσο χειρότερα τόσο καλύτερα.
Δεν επενδύουμε πολιτικά στην καταστροφή της χώρας, αλλά αντιθέτως υπερασπιζόμαστε την ανόρθωση της κοινωνίας.

2. Τον Δεκέμβρη που μας πέρασε η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ με την αγωνία της για την πορεία του τόπου, κατέθεσε δημόσια 28 προτάσεις για τη διέξοδο από την κρίση.
Σήμερα, μετά και τις δραματικές εξελίξεις και τα αδιέξοδα που έχουν επισωρευτεί, μετά και την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015(ΜΠΔΣ) επανερχόμαστε επιμένοντας.

Ευθύς αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του ΜΠΔΣ δηλώσαμε ότι με το πλαίσιο αυτό σφραγίζεται το αδιέξοδο της κυβερνητικής πολιτικής, με άμεσες και προφανείς συνέπειες την απουσία προοπτικής για διέξοδο από την κρίση.
Η εφαρμογή του θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας και θα επιτείνει την ύφεση. Οι οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και η φοροεπιδρομή σε βάρος των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων και των πολιτών με φορολογική συνέπεια, θα πλήξουν ακόμα περισσότερο την κοινωνία.

Η χώρα και η κοινωνία χρειάζονται αλλαγή πολιτικής. Καμία αλλαγή προσώπων δεν θα έχει αποτελέσματα, αν δεν συνοδεύεται με αλλαγή του περιεχομένου της πολιτικής. Εκείνο που προέχει είναι η προάσπιση της κοινωνικής συνοχής και η εκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας.

3. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ επιμένει ότι υπάρχουν πολιτικές που ανοίγουν το δρόμο για δημοκρατική και συντεταγμένη διέξοδο από τη σημερινή κρίση. Με επιλογές και πραγμάτωση όλων εκείνων των ώριμων μεταρρυθμίσεων που δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αναβάλλουμε άλλο. Ελαχιστοποιώντας τις αναπόφευκτες επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Κατανέμοντας δίκαια τα βάρη. Προετοιμάζοντας μια Ελλάδα δημιουργίας και προόδου, με ισονομία και κοινωνική συνοχή.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, αντί των κυβερνητικών ασκήσεων επί χάρτου του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Εξυγίανσης 2012-2015, υπογραμμίζει προς κάθε κατεύθυνση την εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη να συμφωνηθούν και να εφαρμοστούν αλλαγές στην ακολουθούμενη οικονομική και κοινωνική πολιτική που θα στοχεύουν:
-στην αντιστροφή της ύφεσης, μέσα από την υλοποίηση μιας αναπτυξιακής πορείας, που θα τονώνει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, θα δημιουργεί απασχόληση, θα αυξάνει τα εισοδήματα, θα διασφαλίζει την αειφορία των πόρων, την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής
- στη δίκαιη κατανομή των βαρών της κρίσης
-στην ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και θα εγγυώνται στα χειμαζόμενα στρώματα μελλοντική ανταπόδοση.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ επικεντρώνει τις προτάσεις της για διέξοδο από την κρίση σε πέντε πεδία:
-Δημοσιονομική εξυγίανση και αναδιάρθρωση του χρέους
-Σύγχρονο, μικρότερο και αποδοτικότερο κράτος
-Στρατηγικές επιλογές οικονομικής πολιτικής
-Δικαιότερο και αποτελεσματικότερο κοινωνικό κράτος
-Ενίσχυση του κύρους των πολιτικών θεσμών

4. Η έξοδος από την κρίση περνάει μέσα από την δημοσιονομική εξυγίανση, την αποφυγή της χρεοκοπίας του δημοσίου και της κατάρρευσης της οικονομίας. Διακανονισμοί και θετικότερες λύσεις για την αναδιαπραγμάτευση του χρέους μπορούν να προκύψουν όταν η χώρα με τις ακολουθούμενες πολιτικές της αποδεικνύει ότι μπορεί να θέσει τα ελλείμματα υπό έλεγχο.
Η μεταρρύθμιση του πλαισίου άσκησης των δραστηριοτήτων του κράτους, της οικονομίας και της κοινωνίας είναι σήμερα πιο επείγουσα παρά ποτέ. Αφενός για τη δημοσιονομική εξυγίανση κατά την περίοδο της κρίσης, με τους λιγότερους δυνατούς κραδασμούς για την κοινωνία και τη διατήρηση των ωφελημάτων μετά την κρίση. Αφετέρου για την απελευθέρωση των κοινωνικών δυνάμεων που ασφυκτιούν κάτω από το βάρος του πελατειακού κράτους

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ έχει εγκαίρως υποστηρίξει ότι για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους απαιτείται ταυτοχρόνως και πανευρωπαϊκού χαρακτήρα λύση.
Η έκδοση ευρωομόλογου αποτελεί πρωταρχική διεκδίκηση. Στο ελληνικό πρόβλημα, και όχι μόνο, αποτελεσματική συνεισφορά θα είχε η δημιουργία ενός μηχανισμού κοινής διαχείρισης του χρέους με τη μεταφορά μέρους του ελληνικού χρέους και άλλων περιφερειακών χωρών(το 60% ) στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι θέσεις αυτές θα έπρεπε να αποτελούν κεντρικές διεκδικήσεις από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ έχει υποστηρίξει σταθερά τη θετική αναδιάρθρωση του συνολικού χρέους της χώρας με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, μείωση του επιτοκίου και περίοδο χάριτος.
Μόνο έτσι η χώρα μπορεί να κερδίσει τον αναγκαίο χρόνο για τη δημοκρατική ανατροπή του καθεστώτος της διαφθοράς και της διαπλοκής και να αποδώσουν τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης χωρίς την ισοπέδωση της κοινωνίας και την επιβολή εργασιακού μεσαίωνα.

Τις τελευταίες ημέρες στους ηγετικούς ευρωπαϊκούς κύκλους συζητείται η έγκριση πρόσθετου πακέτου για χρηματοδότηση ύψους 60-70δις Ευρώ των υποχρεώσεων της χώρας ως το 2014, που θα συνοδεύεται παράλληλα και με την απαίτηση της ΕΕ από πιστωτικά ιδρύματα και ιδιώτες να ανταλλάσσουν ελληνικά ομόλογα, που λήγουν την περίοδο αυτή, με νέα(παραλλαγή της συμφωνίας της Βιέννης). Το σχέδιο αυτό, στο βαθμό που υιοθετηθεί από το Συμβούλιο στις 23 τρέχοντος, ξεπεράσει τις δυσκολίες του «πιστωτικού γεγονότος» από την εμπλοκή των ιδιωτών, και εφόσον δεν συνοδευτεί με υποχρεώσεις και όρους προς τη χώρα μας απολύτως δυσβάστακτους, θα μπορούσε εκ των πραγμάτων να αποτελέσει τον πρώτο μηχανισμό επί πλέον ευρωπαϊκής βοήθειας για την διασφάλιση του απαραίτητου χρόνου και πόρων για τη δημοσιονομική εξυγίανση.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ θεωρεί ότι η χώρα μας, στη συγκυρία αυτή, θα μπορούσε να προσέλθει στα όργανα της ΕΕ και µε ένα διαφορετικό αίτηµα - πρόταση: µε ένα πενταετές, συνολικό και συγκεκριμένο αναπτυξιακό πρόγραµµα επενδυτικών δραστηριοτήτων, ενδεικτικώς της τάξης των 20 δισ. Ευρώ, και να ζητήσει τη χρηματοδότησή του από τους µμηχανισμούς της ΕΕ. Η ΕΕ θα µμπορούσε να οργανώσει την επενδυτική πρωτοβουλία για την αναπτυξιακή ώθηση της οικονομίας µε τη σύμπραξη του προϋπολογισμού (∆ημόσια Ταµεία/ΕΣΠΑ), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕ) και ad hoc µηχανισµών (επενδυτικά οµόλογα κ.λπ.).
Όλο και περισσότερες φωνές στο ευρωπαϊκό χώρο ότι τα συνεχή δάνεια που αφορούν και μόνο την αντιμετώπιση αποπληρωμής χρεών δεν έχουν σταθερή και μακροπρόθεσμη απόδοση. Γιαυτό και κεφάλαια που θα απευθύνονται σε επενδυτικά σχέδια θα έπρεπε να διασφαλιστούν και με πρόσθετες διαδικασίες χρηματοδότησης.
Μια τέτοια πρωτοβουλία θα µπορούσε να έχει απείρως καλύτερα αποτελέσµατα για τη χώρα και την ΕΕ. Αξίζει να δοκιμασθεί.

5. Η κυβέρνηση απέτυχε οικτρά και στην αύξηση των εσόδων και στην περιστολή των δαπανών.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ στα δύο κρίσιμα αυτά πεδία προτείνει μια σειρά από άμεσα μέτρα που μπορούν να αποφασιστούν και να εφαρμοστούν:

Μέτρα περιορισμού δημοσίων δαπανών

- Πλαφόν σε μισθούς όλων των εργαζομένων και λειτουργών του δημόσιου τομέα και όλων των εισηγμένων Δημόσιων Επιχειρήσεων. Ανώτατος μισθός το τετραπλάσιο του κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
- Πλαφόν σε συντάξεις. Ανώτατη επιτρεπόμενη σύνταξη ίση με το διπλάσιο του κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
- Αναστολή κάθε παραγγελίας νέων οπλικών συστημάτων μέχρις ότου μπει η χώρα σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης και αρχίσει να δημιουργεί ικανοποιητικά πρωτογενή πλεονάσματα. Έγκριση μόνο των απαραίτητων δαπανών για την αύξηση της διαθεσιμότητας των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων
- Αναμόρφωση όλου του συστήματος προμηθειών στις ένοπλες δυνάμεις για τον αποκλεισμό μεσαζόντων και τον περιορισμό κάθε σπατάλης.
- Επιλογή δημόσιων έργων με κριτήριο την αναπτυξιακή τους στόχευση, τις εξωτερικές οικονομίες και τη μόχλευση.
-Ενοποίηση επικαλυπτόμενων υπηρεσιών, κατάργηση οργανισμών και επιτροπών που δεν προσφέρουν έργο, αλλά συγκροτήθηκαν απλώς για την εξυπηρέτηση της κομματικής πελατείας των δύο κομμάτων εξουσίας.
- Απαλλαγή από όσες επιχειρήσεις του δημοσίου δεν συντρέχει λόγος να ευρίσκονται υπό τον έλεγχό του, μετά από κατά περίπτωση αντιμετώπιση και με διαφανείς διαδικασίες.

Μέτρα αύξησης των δημοσίων εσόδων

- Διεύρυνση φορολογικής βάσης.
Περισσότεροι φόροι απ΄ όλους για λιγότερους φόρους από τον καθένα.
Δραστικός περιορισμός φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής, φοροκλοπής και εισφοροδιαφυγής με δρακόντεια μέτρα. Εδώ είναι ο κρισιμότερος τομέας. Εδώ έχουν κριθεί ως ανεπαρκέστατες όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Όμως οι αδυναμίες της σημερινής κυβέρνησης, στη σημερινή δραματική συγκυρία είναι κραυγαλέες και άκρως επικίνδυνος για την κοινωνική συνοχή.
Με την έννοια αυτή η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ απορρίπτει ως άδικα και επικίνδυνα τα μέτρα φοροεπιδρομής που ανακοίνωσε η κυβέρνηση με εξαίρεση την αύξηση των τεκμηρίων επιτηδεύματος και διαβίωσης.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ επιμένει στη διατήρηση του αφορολόγητου στα σημερινά επίπεδα για όλα τα φυσικά πρόσωπα. Τιμαριθμική αναπροσαρμογή φορολογικών κλιμακίων.
Αύξηση συμμετοχής άμεσων φόρων στα δημόσια έσοδα, μείωση των έμμεσων φόρων στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, ουσιαστική φορολόγηση πλούτου.
Αναδιάρθρωση ΦΠΑ: Μείωση των συντελεστών 23, 13 και 6,5% αντίστοιχα σε 20, 10 και 5%. Ένταξη στην κατηγορία του 5% των βασικών καταναλωτικών αγαθών. Θέσπιση συντελεστή 40% για είδη πολυτελείας.
- Εντοπισμός και φορολόγηση καταθέσεων Ελλήνων πολιτών σε τράπεζες στην αλλοδαπή. Έλεγχος καταθέσεων που η προέλευσή τους δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.
- Θέσπιση νόμου που θα υποχρεώνει όλους τους δημόσιους υπαλλήλους και τους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας να δηλώνουν τη συμμετοχή τους σε εξωχώριες (offshore) εταιρείες και επιβολή αντίστοιχου φόρου.
-Φορολόγηση της εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας και κατάργηση της φοροαπαλλαγής των εμπορικών συναλλαγών.
-Αυστηρός έλεγχος του ροής πετρελαίου από τα διυλιστήρια ως τους βιομηχανικούς και ατομικούς χρήστες, ώστε να περιοριστεί δραστικά το λαθρεμπόριο καυσίμων.
- Δραστικός περιορισμός του παραεμπορίου.
- Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας. Η καταγραφή και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας με διαφάνεια, ταχύτητα και ρήτρα περιβαλλοντικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένης και της εκποίησης αστικών ακινήτων, αποτελεί μια επιλογή ορθολογισμού, αλλά και δικαιοσύνης, ιδίως στις σημερινές δραματικές συνθήκες.

6. Ένα δημοκρατικό κράτος, αποκεντρωμένο, με μια ισχυρή αυτοδιοίκηση και των δύο βαθμών, με πόρους και αρμοδιότητες, στην υπηρεσία του πολίτη και της κοινωνίας αποτελεί την κεντρική επιλογή της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.

Δημόσια Διοίκηση

-Δραστικός περιορισμός της κρατικής γραφειοκρατίας που αυτονομείται από την κοινωνία και την καταδυναστεύει.
- Εξάλειψη της διαφθοράς και διαπλοκής.
-Δραστικός περιορισμός της σπατάλης, με κατάργηση-συγχώνευση οργανισμών που δεν προσφέρουν έργο.
-Οργανωτικός και τεχνολογικός εκσυγχρονισμός. Πλήρης μηχανοργάνωση και γενικευμένη εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος.
-Ορθολογική κατανομή προσωπικού μέσα από τη διαδικασία των μετατάξεων.
-Σταδιακή μείωση του αριθμού των δημόσιων υπαλλήλων, μέσα από το πάγωμα των προσλήψεων μέχρι το 2015, με αυστηρή εξαίρεση τομέων, όπως παραϊατρικό προσωπικό, εκπαιδευτικοί, σώματα ασφαλείας, τομείς πολιτισμού και προστασίας περιβάλλοντος, μετά από σύμφωνη γνώμη της Βουλής.

Δημόσιες Επιχειρήσεις

-Κυβερνητικό σχέδιο αναδιάρθρωσης και προοπτικής για κάθε ΔΕΚΟ χωριστά, στο οποίο θα μπορούσε να εντάσσεται και η αντιμετώπιση των όποιων ακροτήτων, και των μισθολογικών. Ακόμη και για τη σκοπιμότητα ύπαρξης μερικών από αυτές.
- Σε κάθε περίπτωση οι φυσικοί πόροι αποτελούν δημόσια περιουσία και οι κεντρικές υποδομές πρέπει να είναι υπό δημόσιο έλεγχο.
-Όσες επιχειρήσεις παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο πρέπει να εξυγιανθούν και να εκσυγχρονιστούν (κατάργηση συντεχνιακών προνομίων, έλεγχος προμηθειών, αποκατάσταση αξιοκρατίας και διαφάνειας). Ισχυρή ελέγχουσα δημόσια αρχή και συμβάσεις πολυετούς εκμετάλλευσης από ιδιώτες επενδυτές μπορούν να εξετάζονται κατά περίπτωση(λιμάνια, αεροδρόμια) και να οδηγούν στη βέλτιστη αξιοποίηση.
-Δημόσιες επιχειρήσεις, που δεν είναι μείζονος κοινωνικής σημασίας και δημόσιας ωφέλειας και δεν χρησιμεύουν ως σημαντικός αναπτυξιακός μοχλός δεν υπάρχει λόγος να παραμένουν στην ιδιοκτησία του δημοσίου.

7. Για να τεθούν οι βάσεις για ουσιαστικές μεταβολές χρειάζονται οπωσδήποτε ξεκάθαρες επιλογές οικονομικής πολιτικής στρατηγικού χαρακτήρα όπως:
-Άρση των κυριότερων παραγόντων που αποτρέπουν την πραγματοποίηση επενδύσεων (γραφειοκρατία, διαφθορά, απουσία σταθερού θεσμικού και φορολογικού πλαισίου και, σε ορισμένους τομείς, έλλειψη υψηλής ειδίκευσης προσωπικού). Θέσπιση κινήτρων για παραγωγικές επενδύσεις σε τομείς τεχνολογικής αιχμής, καινοτομίας και ποιότητας. Στήριξη επιχειρήσεων με αναπτυξιακό και εξωστρεφή, εξαγωγικό προσανατολισμό
-Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας. Έμφαση στη δικτύωση, στις εφαρμογές της πληροφορικής, στις καλές πρακτικές, στα νέα προϊόντα, στις νέες μεθόδους και τεχνικές παραγωγής και διανομής
-Προώθηση και ενίσχυση των συλλογικών μορφών παραγωγής, ιδιαίτερα από τους νέους, ώστε να αξιοποιηθεί η γνώση, το ταλέντο και η δημιουργικότητα χιλιάδων ανέργων νέων.
-Απόλυτη προτεραιότητα στην αλλαγή του ενεργειακού προτύπου με την ορθολογική χρήση και εξοικονόμηση ενέργειας, την προώθηση των ΑΠΕ και την συντονισμένη βιομηχανική εκμετάλλευση και ανάπτυξη των συστημάτων παραγωγής τους
-Σχέδιο Διαχείρισης Κρίσης του Τουρισμού, που να επαναθέτει τη χώρα και πάλι στην καρδιά των αγορών. Αποφασιστική στροφή και προώθηση όλων των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και κυρίως του οικοτουρισμού.
-Δημιουργία των όποιων υποστηρικτικών υποδομών και θεσμών για τη στήριξη και ενίσχυση της ναυτιλίας με στροφή στα ελληνικά πληρώματα. Πρωτοβουλία και κίνητρα για την προσέλκυση ελλήνων εφοπλιστών για ναυπήγηση πλοίων τους στη χώρα μας
-Διαμόρφωση ενός ισχυρού πυλώνα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα υπό τον έλεγχο του δημοσίου, που θα περιλαμβάνει την Εθνική, όπου το δημόσιο επανακτά το κρίσιμο πακέτο μετοχών για τον ουσιαστικό έλεγχό της, και τις λοιπές τράπεζες δημόσιου συμφέροντος ΑΤΕ, ΤΤ, και Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

8. Όταν η ανεργία καλπάζει, όταν τα εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων υφίστανται τις δραματικές συμπιέσεις, όταν πάνω από το 25% των πολιτών ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, τότε προαπαιτούμενο και πρωταρχική μέριμνα των όποιων πολιτικών και κυβερνητικών επιλογών είναι να διασφαλίζεται το αναγκαίο δίχτυ προστασίας.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ επιμένει και θεωρεί πρώτιστη την επιλογή αυτή.
Ζητά επαναπροσανατολισμό του συστήματος κοινωνικής προστασίας για την ανακούφιση όσων πλήττονται από την κρίση.
Νέο κοινωνικό κράτος χωρίς ευνοημένους και αποκλεισμένους, χωρίς προνομιούχους και ξεχασμένους, χωρίς «ευγενή» και λαϊκά Ταμεία, με ίσα κοινωνικά δικαιώματα για όλους και όλες, ικανό να μειώνει τη φτώχεια και να αναδιανέμει πόρους εκεί που υπάρχει ανάγκη.
Ενιαίο σύστημα συντάξεων, χωρίς κρυφές επιδοτήσεις σε ευνοημένες κατηγορίες. Με κατάργηση των ταμείων υγείας και αναβάθμιση του ΕΣΥ, ώστε η τεράστια δαπάνη να μεταφράζεται σε καλύτερες υπηρεσίες προς τους ασθενείς.
Κανένα σύστημα κοινωνικής προστασίας δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά ως δίχτυ προστασίας ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, χωρίς ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, που να συνδυάζει την οικονομική ενίσχυση των ευπαθέστερων ομάδων του πληθυσμού με την κατάρτιση ατομικών σχεδίων δράσης με στόχο την επιστροφή στην απασχόληση και την κοινωνική επανένταξη των δικαιούχων.

9. Τέλος αλά όχι έσχατο, ζητάμε την ενίσχυση του κύρους των πολιτικών θεσμών με άμεσα μέτρα. Τα μέτρα αυτά εμπεριέχουν άμεσες επιδράσεις στην οικονομία.
-Εκδημοκρατισμός της λειτουργίας και πλήρη διαφάνεια, με έλεγχο από ανεξάρτητη αρχή στα οικονομικά των κομμάτων και την περαιτέρω μείωση της κρατικής οικονομικής επιχορήγησής τους.
-Αυστηρός περιορισμός της βουλευτικής ασυλίας μόνο για πράξεις που ανήκουν στον πυρήνα της πολιτικής λειτουργίας του βουλευτή. Με την αυστηροποίηση του «πόθεν έσχες» των βουλευτών, των συγγενικών τους προσώπων, των υπαλλήλων τους, καθώς και των υπαλλήλων της Βουλής, με έμφαση στο «πόθεν». Κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης.
Αναδρομικός έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων όσων διετέλεσαν πρωθυπουργοί, υπουργοί, βουλευτές, διοικητές και διευθύνοντες σύμβουλοι οργανισμών του δημοσίου, μέλη επιτροπών ανάθεσης δημόσιων έργων και δημόσιων προμηθειών καθώς και των συζύγων και των συγγενών τους Α' βαθμού από το 1981 μέχρι σήμερα.
-Αυστηρός έλεγχος όλων των μεταβιβάσεων ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν, προς συζύγους και συγγενείς Α βαθμού, για να αποκαλυφθούν κινήσεις απόκρυψης παράνομου πλούτου. Δήμευση περιουσιακών στοιχείων που μεταβιβάστηκαν γιατί η προέλευσή τους δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί.

10. Θα ήθελα τέλος πριν κλείσω να κάνω ορισμένες γενικότερες επισημάνσεις
-Το πολιτικό σύστημα πρέπει να υπερβεί την αυτοαναφορικότητα
Το πολιτικό σύστημα φάνηκε κατώτερο των περιστάσεων. Ενδιαφέρθηκε περισσότερο για την επιβίωση του, την αποκόμιση μικροκομματικών ωφελειών, την προώθηση προσωπικών στρατηγικών επιβίωσης. Το ζητούμενο σήμερα είναι η πραγματική συμβολή των πολιτικών δυνάμεων στην έξοδο από την κρίση.
-Η ελληνική κοινωνία πρέπει να αλλάξει
Δεν είναι διατηρήσιμη μια οικονομία στηριζόμενη στο δανεισμό, τις ενισχύσεις της ΕΕ και την πώληση του δημόσιου πλούτου για την κάλυψη τρεχουσών υποχρεώσεων πληρωμών. Δεν υπάρχει διέξοδος με τη διατήρηση αναποτελεσματικού δημόσιου τομέα, χειραγωγημένης αγοράς, δημοκρατικών ελλειμμάτων και νοοτροπίας υποτίμησης της παραγωγής και της εργασίας.
- Η Ελλάδα πρέπει να δώσει τη μάχη για να κρατηθεί στο ευρωπαϊκό πλαίσιο
Η Ελλάδα χρειάζεται ένα πρόγραμμα αποφυγής της χρεοκοπίας και εξόδου από την κρίση που να είναι ρεαλιστικό και βιώσιμο, οικονομικά και κοινωνικά, με στόχο την παραμονή μας εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου και της ευρωζώνης, ακόμη και με το δεδομένο ότι δεν μας ικανοποιούν οι εφαρμοζόμενες πολιτικές από την Ε.Ε και τις ηγεσίες των ισχυρών καρτών μελών.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ φέρνει νέες προσεγγίσεις με ένα λόγο πολιτικής ευθύνης και προγραμματικής αντιπολίτευσης. Δεν θα περιοριστεί σε μια καταψήφιση του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής αλλά θα πρωταγωνιστήσει στη διαρκή παραγωγή και προώθηση πολιτικών προτάσεων που θα ανοίξουν μια νέα ατζέντα προοδευτικών αλλαγών στη χώρα, θα προκαλέσουν ρήξεις με το «συστημικό μονόδρομο» αλλά και με τις καθαγιασμένες διάχυτες νοοτροπίες χαμηλής απόδοσης, μειωμένης κοινωνικής ευθύνης, ατομικού σφετερισμού του δημόσιου χώρου και κλοπής των αγαθών μελλοντικών γενεών.









27 / 6 / 2010

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΙΔΡΥΤΙΚΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ

Με τη Δημοκρατική Αριστερά στο προσκήνιο







  • ΑΝΑΝΕΩΣΗ στην πολιτική
  • ΤΟΛΜΗ στη δράση
  • ΕΥΘΥΝΗ για την κοινωνία και τη χώρα

Ο πυρήνας των ανανεωτικών ιδεών, που τον κωδικοποιούμε στις θεμελιώδεις αρχές:

/δημοκρατικός σοσιαλισμός
/αριστερός ευρωπαϊσμός
/μεταρρυθμιστική στρατηγική
/οικολογική εγρήγορση
είναι και παραμένει στοιχείο
της ταυτότητάς μας.

Την Κυριακή 27 Ιουνίου 2010, το συλλογικό σώμα της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, στην οποία συμμετείχαν οι σύνεδροι που αποχώρησαν από τις διαδικασίες του 6ου Συνεδρίου του ΣΥΝ, εκπρόσωποι
από εκατοντάδες συνελεύσεις απ’ άκρου εις άκρον της χώρας, εκπρόσωποι από τις συλλογικότητες της ΑΡΣΗ, της «Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση της Ανανεωτικής Αριστεράς», καθώς και ανέντακτοι πολίτες, εξέφρασε την επιθυμία να προχωρήσουν οι διαδικασίες ανασυγκρότησης
της Ανανεωτικής και Δημοκρατικής Αριστεράς μέσα από την ίδρυση ενός αυτόνομου και διακριτού
πολιτικού φορέα. Ίδρυσε το κόμμα της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, ανέδειξε Πανελλαδική Πολιτική
Επιτροπή η οποία και θα αναλάβει την ευθύνη να οδηγήσει στο 1ο Συνέδριο ως το τέλος του 2010.
Η ίδρυση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ είναι μια επιβεβλημένη κίνηση για να απαντήσουμε
άμεσα στο ολοένα διογκούμενο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για ριζική ανασυγκρότηση του πολιτικού πεδίου και των σημερινών κομματικών φορέων της χώρας μας καθώς και για τη διατύπωση μιας ολοκληρωμένης εναλλακτικής πολιτικής
πρότασης. Αποτελεί, ταυτόχρονα, προσπάθεια υπεράσπισης του παρελθόντος και του μέλλοντος της ανανεωτικής, δημοκρατικής και οικολογικής Αριστεράς. Αποτελεί
σήμερα μια ιστορική επιταγή, ώστε να συμβάλουμε στην ανασυγκρότηση της χώρας
σε μια κατεύθυνση μεγαλύτερης ισότητας, κοινωνικής αλληλεγγύης, οικολογικής
ανάπτυξης.
Ο πυρήνας των ανανεωτικών ιδεών, που τον κωδικοποιούμε στις θεμελιώδεις αρχές: «δημοκρατικός σοσιαλισμός - αριστερός ευρωπαϊσμός - μεταρρυθμιστική στρατηγική - οικολογική εγρήγορση» είναι και παραμένει στοιχείο της ταυτότητάς μας. Οι ιδέες αυτές εξακολουθούν να είναι ενεργές και να τροφοδοτούν
τους προβληματισμούς μας για το μέλλον της αριστεράς. Γιατί ο χώρος της ανανεωτικής και διαρκώς ανανεούμενης αριστεράς είναι και πρέπει να είναι ένα ζωντανό κύτταρο υπεύθυνης στάσης, επίκαιρου λόγου, προγραμματικών θέσεων για την
προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.
Μια νέα ελπίδα γεννιέται

Το πολιτικό στίγμα

Με την ίδρυση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ θέλουμε να γίνουμε η σύγχρονη δημοκρατική, ευρωπαϊστική, μεταρρυθμιστική, οικολογική Αριστερά. Φιλοδοξούμε οι προσδιορισμοί αυτοί με τον προγραμματικό λόγο μας, τις παρεμβάσεις και κυρίως τις πρωτοβουλίες και τη δράση
μας να αναγνωρίζονται αμέσως και ευθέως από τους πολίτες της χώρας μας. Πρώτα και κύρια από τις δυνάμεις της εργασίας, της γνώσης και της τεχνολογίας, τις δυνάμεις του πνεύματος και του πολιτισμού,
που θέλουμε να εκφράσουμε.
Είμαστε η Αριστερά που επιδιώκει να εντάσσει τους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες στη στρατηγική του δημοκρατικού δρόμου προς το σοσιαλισμό, ειδικά μέσα στις συνθήκες της οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής και πολιτισμικής κρίσης. Καθημερινή
μας επιδίωξη η αντιπαλότητα στο νεοφιλελευθερισμό, η διεύρυνση της δημοκρατίας,
η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των ανέργων, των νέων, των γυναικών, των μεταναστών, η προστασία του περιβάλλοντος, η οικολογική
ανάπτυξη, η δημοκρατική ολοκλήρωση και η προοδευτική ευρωπαϊκή πορεία.
Για εμάς Σοσιαλισμός και Δημοκρατία αποτελούν πεδία αλληλένδετα. Η δημοκρατία νοείται ως αποκλειστικό
πεδίο και στόχος. Πρώτιστος στόχος μας, η καταπολέμηση της αμφισβήτησης και της υπονόμευσης
των δημοκρατικών θεσμών που σήμερα πλήττονται και απαξιώνονται διαρκώς. Επιδίωξή μας, επομένως, είναι η συμμετοχή των πολιτών και των νέων συλλογικοτήτων και κινημάτων, που οι ίδιοι δημιουργούν, να έχει αποτελεσματικότητα σε όλους τους θεσμούς που σχετίζονται με την κεντρική
πολιτειακή συγκρότηση αλλά και τις τοπικές κοινωνίες.
Για τη δική μας Αριστερά οι αλλαγές έχουν ως προωθητική δύναμη την πλατιά λαϊκή ενότητα πάνω σε ώριμους στόχους. Υποστηρίζουμε τη θέση της μη βίας ως αντίληψη και πολιτική πρακτική, ως τη δημοκρατική συνείδηση στην εποχής μας. Η άσκηση βίας αποτελεί στις μέρες μας μια εικόνα της καθημερινής
ζωής από τις διεθνείς σχέσεις έως την μητροπολιτική βία και τις πολιτικές αντιπαραθέσεις. Αυτή την εικόνα, που τελικά ευνοεί τους «ισχυρούς», είμαστε αποφασισμένοι να την ανατρέψουμε.
Είμαστε η Αριστερά που διακηρύσσει ότι ο νέος αριστερός μεταρρυθμισμός έχει νόημα και γόνιμες προοπτικές μόνον όταν επιχειρείται σε κάθε βήμα με τη συμμετοχή, την πάλη και τον έλεγχο των εργαζομένων,
όταν οι συγκεκριμένες λύσεις και πολιτικές που προωθεί εμπνέονται και χαρακτηρίζονται από τις αρχές του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της οικολογίας. Όταν δηλαδή υπηρετούν την ελευθερία,
την ισότητα και την αλληλεγγύη, όταν έχουν διαρθρωτικό χαρακτήρα όταν είναι συμβατές με την προστασία και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος, όταν εγγράφονται στη λογική της αειφορίας και της πράσινης - οικολογικής ανασυγκρότησης της οικονομίας.
Για τη δική μας Αριστερά φορείς εξουσίας για δημοκρατικές, προοδευτικές αλλαγές μπορούν και πρέπει
να αποτελέσουν οι νέες συσπειρώσεις πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Αυτές οι αλλαγές καλλιεργούνται με ιδεολογική μάχη υπέρ της προοδευτικής ηγεμονίας, καθώς και υπέρ μιας προοδευτικής
διακυβέρνησης που θα συγκεντρώνει τη συναίνεση ενός νέου κοινωνικού και πολιτικού συνασπισμού. Οι δικές μας δυνάμεις έχουν στόχο την ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας, αλλά δεν σταματούν εκεί.

Είμαστε η Αριστερά που διεκδικεί ένα κεντρικό πρόταγμα συσπείρωσης των προοδευτικών πολιτών,
οι οποίοι παρακολουθούν με αγωνία την αποδιάρθρωση όχι μόνο του πολιτικού συστήματος
αλλά και της ίδιας της κοινωνικής συνοχής: του δημοσίου συμφέροντος. Η κριτική στην «ιδεολογία της ατομικισμού», τόσο στη μορφή της οικονομικής μεγέθυνσης όσο και στη μορφή της κουλτούρας του ευδαιμονισμού, για εμάς συνοδεύεται με την έμφαση στην έννοια του δημόσιου συμφέροντος,
την υπεράσπιση του μη εμπορεύσιμου «δημόσιου αγαθού», την υπεράσπιση και τη διεύρυνση
του «δημόσιου χώρου». Η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος είναι κεντρικό ιδεολογικό πρόταγμα,
που θα μας επιτρέψει να επικεντρώσουμε τις δράσεις μας γύρω από τις «πολιτικές της κρίσης».
Παράλληλα με τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, τις προτάσεις αντιμετώπισής της, η δική μας αριστερά δεν μπορεί παρά να επικεντρώνεται στην ανθρώπινη διάσταση της κρίσης και το προστατευτικό
δίκτυ της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η εστίαση στην αναδιανομή, στην αλληλεγγύη και στον επανακαθορισμό
του προτύπου ανάπτυξης ανοίγει σήμερα το έδαφος για μια ουσιαστική παρέμβαση στο κράτος, στην αυτοδιοίκηση με αποκέντρωση, αλλά και στη μεικτή οικονομία, με στόχο την προώθηση
δομικών μεταρρυθμίσεων.
Τα ιδεολογικά μας προτάγματα
Eίμαστε η Αριστερά που διεκδικεί...

Είμαστε η ευρωπαϊστική αριστερά που ακράδαντα πιστεύει ότι η εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων και στην εθνική τους διάσταση ταυτίζεται με τις παγκόσμιες τάσεις
ενοποίησης και όχι κατακερματισμού, με τη σταθερή και ενεργό θέση της χώρας
στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Πιστεύουμε ότι η οικοδόμηση συμμαχιών σε επίπεδο
κρατών, αλλά και πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για κοινές δράσεις και ενωσιακές πολιτικές είναι ο μόνος δρόμος προοδευτικής διεξόδου από την κρίση.
Μέσα στη σημερινή οικονομική κρίση δυνάμεις του νομαδικού χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου απειλούν
την ευρωζώνη αλλά και την ενότητα της ΕΕ γενικότερα. Οι πιο συντηρητικές δυνάμεις μέσα στην ΕΕ, με ακραίες νεοφιλελεύθερες επιλογές, υπονομεύουν την πολιτική ευρωπαϊκή ενοποίηση για χάρη κοντόθωρων και στενών οικονομικών συμφερόντων. Αποτρέπουν την πορεία του βαθέματος της ολοκλήρωσης,
της πολιτικής ενοποίησης και της του οικοδόμησης του κοινωνικού κράτους.
Οι άξονες των πολιτικών μας, που θα προωθούν το σταθερό όραμά μας για μια πολιτικά ενοποιημένη
ΕΕ, δημοκρατική, κοινωνικά δίκαιη και οικολογική έχουν ως αφετηριακό στοιχείο τους την πολιτική
απόφαση για ενιαία ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση σε προοδευτική κατεύθυνση, τις μακρόπνοες
διαρθρωτικές πολιτικές, τις πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος και για την ενίσχυση
της απασχόλησης, τη διεκδίκηση ενός νέου προοδευτικού ευρωπαϊκού συντάγματος ομοσπονδιακού
χαρακτήρα.
Εξίσου βασικό αφετηριακό άξονα στην πορεία για την ευρωπαϊκή ενοποίηση για τη δική μας Αριστερά
αποτελεί η ευρωπαϊκή ιστορία των κοινών αγώνων ενάντια στο φασισμό, για την δημοκρατία και τα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζόμενων, αλλά και με μεγάλες πνευματικές και πολιτιστικές κατακτήσεις
από τον Αριστοτέλη, την Αναγέννηση, τον Διαφωτισμό τον Μαρξισμό, μέχρι τον φροϋδισμό, τον μοντερνισμό και την ευρωπαϊκή κουλτούρα της εποχής μας.

Σήμερα την εποχή της παγκοσμιοποίησης, της αποδυνάμωσης του κράτους/έθνους, η ενοποίηση της Ευρώπης είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Η εξισορρόπηση της κυριαρχίας των ΗΠΑ και των αναδυόμενων οικονομιών της Άπω Ανατολής σε όλα τα επίπεδα μπορεί να επιδιωχθεί από πολιτικά υποκείμενα που έχουν ή μπορεί να αποκτήσουν δυνατότητες ανάλογης κλίμακας. Τέτοιο πολιτικό υποκείμενο μπορεί να είναι και πρέπει να γίνει η πολιτικά ενοποιημένη ΕΕ. Στο πεδίο μιας πολιτικά ενοποιημένης ΕΕ. αποκτούν νέο νόημα, νέα πειστικότητα και αποτελεσματικότητα, τόσο τα κινήματα της εναλλακτικής παγκοσμιοποίησης όσο και η πολιτική παρέμβαση στους θεσμούς, η ανάπτυξη
διεκδικήσεων, αγώνων, συναινέσεων και ευρύτερων συσπειρώσεων, για την προοδευτική διακυβέρνηση
του κόσμου. Εδώ βασίζεται ο αριστερός ευρωπαϊσμός μας: διεκδικούμε ένα νέο Ευρωπαϊκό
σχέδιο, στο οποίο η δημοκρατική Ευρώπη θα έχει οικουμενικό ρόλο.
Είμαστε η Αριστερά που αγωνίζεται ιδιαίτερα σήμερα για την ειρήνη στον κόσμο, κατά των πυρηνικών εξοπλισμών, κατά των στρατευμάτων κατοχής και κατά της βίας. Για εμάς ο εθνικισμός και ο ρατσισμός παραλύουν τη δημιουργική κοινωνική δύναμη και ακυρώνουν τα αισθήματα αλληλεγγύης. Η στάση αλληλεγγύης μας απέναντι
στους μετανάστες που ζουν στη χώρα μας είναι αναπόσπαστο κομμάτι του μεγάλου
αγώνα για έναν ειρηνικό και ασφαλή κόσμο για όλους τους λαούς, για κάθε άνθρωπο.
Είμαστε η Αριστερά που θεωρεί ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα του πολίτη είναι παγκόσμιες
και καθολικές αξίες και έχουν απόλυτο χαρακτήρα. Δεν σχετικοποιούνται στη βάση γεωγραφικών
περιοχών και πολιτιστικών παραδόσεων, ούτε η υπεράσπισή τους εξαρτάται από οικονομικά και κρατικά συμφέροντα ή από εθνικές, θρησκευτικές, ταξικές, «αντιιμπεριαλιστικές» ή άλλες σκοπιμότητες
και ιδεολογίες. Είναι αδιαίρετα. Δεν μπορεί να υπάρξει ικανοποίηση των ατομικών και πολιτικών
δικαιωμάτων, αν δεν ικανοποιούνται τα θεμελιώδη οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα,
αλλά και το αντίστροφο. Στη βάση της αρχής της αμεροληψίας, τα δικαιώματα είναι ανεξάρτητα από τα χαρακτηριστικά, την καταγωγή και τις πεποιθήσεις τόσο του θύματος όσο και του θύτη. Είμαστε απέναντι σε κάθε διάκριση σε σχέση με το φύλο, φυλή, εθνική καταγωγή, θρησκεία, σεξουαλική κατεύθυνση,
σωματική ιδιαιτερότητα, σωματική δεξιότητα, ηλικία, ή ασθένεια.
Στην εποχή της
παγκοσμιοποίησης
Eίμαστε η Αριστερά που αγωνίζεται...

Είμαστε η αριστερά που έχει ενσωματώσει στον πυρήνα της συγκρότησής της την πεποίθηση ότι Αριστερά και Οικολογία δεν είναι πλέον δυνατό να λειτουργήσουν χωριστά ως δυνάμεις σφαιρικού
μετασχηματισμού. Μαζί όμως μπορούν να συνθέσουν ένα καινούριο όραμα μια προγραμματική
καινοτομία για τον κόσμο και τις σύγχρονες κοινωνίες. Αυτό σημαίνει βαθιές αλλαγές στον τρόπο που, ως αριστεροί/ές, σκεφτόμαστε και δρούμε, στα οράματα, στις αξίες, στις προτάσεις μας.
Είμαστε η Αριστερά που έχει επίγνωση των ορίων τα οποία η στενή ταξική οπτική θέτει
στην ανάλυση των μεγάλων σύγχρονων οικουμενικών προβλημάτων. Η Αριστερά
που αναζητά να φωτίσει τα προβλήματα αυτά πέρα από την ομπρέλα του καθολικού
«οικονομισμού» της κλασικής αριστερής σκέψης. Η Αριστερά που πιστεύει ότι το αδιέξοδο κυνήγι της αυξημένης οικονομικής διεκδίκησης φτωχαίνει την ποιότητα
της ζωής, προάγει τον παραγωγισμό και όχι την παραγωγή, καθηλώνει την ανάπτυξη
σε μη δημιουργικά πεδία, απονευρώνει την πολιτική διεκδίκηση από αιτήματα
που εμπλουτίζουν τα ποιοτικά στοιχεία της ζωής, αυτά με δημιουργικό, πνευματικό,
πολιτισμικό περιεχόμενο.
Είμαστε η Αριστερά που έχει κατανοήσει την ανάγκη στρατηγικής σύμπλευσης με τον οικολογικό χώρο, τώρα που η περιβαλλοντική διάσταση ξεπέρασε τα στενά κλαδικά της πλαίσια και απέκτησε τη σημασία της καθολική οπτικής στην αναπτυξιακή προοπτική.
Είμαστε η Αριστερά που είναι βαθύτατα πεισμένη ότι η ανάγκη για πράσινη στροφή της οικονομίας δεν έρχεται σε μια λανθασμένη χρονική στιγμή. Αντίθετα, είναι μια ώριμη δυνατότητα για τον κόσμο της οικονομίας, που επιπλέον έχει πολύ μεγάλη κοινωνική αποδοχή.
Επιδιώκουμε να γίνουμε η Αριστερά της αειφόρου ανάπτυξης στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της κλιματικής αλλαγής.
Είμαστε η Αριστερά των ισχυρών μεταρρυθμιστικών αλλαγών, των μεγάλων πολιτικών πρωτοβουλιών
για το κλίμα, το οποίο θεωρεί ως πρόβλημα που συμπυκνώνει όλες τις αντιφάσεις ενός στρεβλού
αναπτυξιακού προτύπου που κυριάρχησε και σφράγισε τη φάση της «βιομηχανικής κοινωνίας
». Η Αριστερά η οποία θα αναδείξει το νέο ενεργειακό πρότυπο που θα στηρίζεται στην εξοικονόμηση,
τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τις καθαρές τεχνολογίες, τις καινοτομίες μέσα σε ένα σύγχρονο
πλαίσιο οργάνωσης του χώρου, των φυσικών πόρων και οικοσυστημάτων. Η Αριστερά που θεωρεί
ότι η ανάγκη να προσμετράται στην τιμή των προϊόντων η χρήση των φυσικών πόρων, όπως και η επίδραση στο περιβάλλον και οι συνθήκες εργασίας, μπορεί να κωδικοποιηθεί σε συγκεκριμένους δείκτες και τα συνολικά αυτά κόστη να πάρουν την μορφή ενός «κοκκινοπράσινου ISO». Η Αριστερά που θα ανακηρύξει την «αυθαιρεσία» κάθε είδους ως τον μεγαλύτερο εχθρό του περιβάλλοντος: φυσικού,
γεωργικού και οικιστικού.
Συνάντηση της Αριστεράς και της Οικολογίας

Η δική μας Αριστερά έχει κατανοήσει βαθύτατα ότι οι δυνάμεις της επιστήμης, της τεχνολογίας
και του πνευματικού πολιτισμού στον 21ο αιώνα αποτελούν κινητήρια δύναμη κοινωνικού μετασχηματισμού, τόσο στο επίπεδο των ιδεών όσο και στο επίπεδο της πρακτικής εφαρμογής.
Η θεωρία και η κριτική της γνώσης σήμερα έχει ήδη ανοίξει το δρόμο για μια γόνιμη και παραγωγική
συζήτηση πάνω σε ζητήματα εκπαίδευσης, ετερότητας, δημιουργικής φαντασίας και εφαρμοσμένων
τεχνολογιών. Παρακολουθούμε στενά τις συζητήσεις αυτές και τις εντάσσουμε οργανικά στον πολιτικό
μας λόγο. Μας ενδιαφέρει να ενσωματώσουμε τους σύγχρονους προβληματισμούς όχι με τρόπο εργαλειακό αλλά με το βαθμό αυτονομίας που αξίζει στο χειραφατητικό τους εγχείρημα.
Είμαστε η Αριστερά που θεωρεί ότι ο πολιτισμός είναι πολύ σοβαρό ζήτημα που δεν αφορά μόνο τους κρατικούς φορείς ή μόνο τους παραγωγούς τέχνης, καλλιτέχνες και δημιουργούς. Είναι μια υπόθεση που διαπερνά ολόκληρο το κοινωνικό σώμα και αφορά συμπεριφορές, δημιουργία και κατάργηση προτύπων, τρόπους ζωής και αντίληψης
του κόσμου. Στον τομέα του πολιτισμού, ακριβώς, θεωρούμε πως αντανακλάται
με δραματικό τρόπο η σημερινή κρίση της ελληνικής κοινωνίας. Γιατί δεν είναι μόνο η διαπιστωμένη έλλειψη υποδομών και η αδιαφάνεια των θεσμών, η κακή διαχείριση
των κονδυλίων, η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, η πελατειακή αντίληψη
που διέπει την κατανομή των δαπανών για τον πολιτισμό. Ούτε ασφαλώς μόνο η φτωχή χρηματοδότηση που έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνεύει η αρχαία, η νεότερη
και η σύγχρονη κληρονομιά μας. Είναι κυρίως η ακραία υποβάθμιση της παιδείας σε όλες της τις βαθμίδες. Είναι η προβολή συντηρητικών, ατομικιστικών και ανταγωνιστικών
προτύπων από την τηλεόραση και πολλά ΜΜΕ. Είναι η απαξίωση της κριτικής
σκέψης και η άκρατη καλλιέργεια επιδειξιμανών νοοτροπιών.
Ευθύνη για την εξέλιξη αυτή φέρει και η ίδια η νυν Αριστερά που με πράξεις και παραλείψεις της, με δογματικές προσεγγίσεις και αποκλειστικά κρατικιστικές ή συντεχνιακές επιλογές κατέληξε να χάσει την ηγεμονία σ’ αυτόν τον κατ’ εξοχή χώρο παρέμβασης της, ενώ ταυτόχρονα οδήγησε στην απογοήτευση
και την ιδιώτευση μία πολύ μεγάλη μερίδα των πνευματικών ανθρώπων του τόπου μας. Το κλίμα
ωστόσο είναι αναστρέψιμο. Σ’ αυτήν ιδίως την εποχή της ραγδαίας ανάπτυξης των νέων τεχνολογικών
μέσων επικοινωνίας και κοινωνικής επαφής το πεδίο για την αναστροφή της πολιτισμικής έκπτωσης
είναι ανοιχτό. Μ’ αυτό το στόχο επιδιώκουμε τη συνομιλία και τη συνεργασία με όλους όσοι μπορούν να συμμετάσχουν, ο καθένας με τον τρόπο του, στην προσπάθεια πολιτιστικής αναγέννησης της χώρας μας: bloggers, δασκάλους και καθηγητές, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, πολύμορφους
συλλόγους και οργανωμένους συνδικαλιστικούς φορείς.
Η πολιτισμική αναγέννηση
Είμαστε η Αριστερά που θεωρεί ότι ο πολιτισμός είναι τρόπους ζωής και αντίληψης του κόσμου...

Η πρωτοβουλία που έχουμε αναλάβει με την ίδρυση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ εκδιπλώνεται
την ίδια ώρα που η βαριά δημοσιονομική κρίση που πιέζει πολύπλευρα την ελληνική κοινωνία φέρνει σε αδιέξοδο, οδηγεί σχεδόν σε κατάρρευση, το πελατειακό κράτος των κοινωνικών
ανισοτήτων που χτίστηκε επί δεκαετίες στον τόπο μας. Η Ελλάδα έχει οδηγηθεί σε μειωμένη
κυριαρχία. Διαπιστωτική πράξη της η υπογραφή του απαράδεκτου Mνημονίου με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ.
Για την εξέλιξη αυτή, οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, των αλληλοδιάδοχων κυβερνήσεων του δικομματισμού,
είναι τεράστιες. Δεν ταυτίζουμε γενικώς τα δύο αυτά κόμματα, αλλά θεωρούμε ότι και τα δύο οδήγησαν τη χώρα στο τέλμα της διαπλοκής και διαφθοράς, στα τεράστια ελλείμματα και υπέρογκο
χρέος καθώς και σε συνθήκες δανεισμού τριτοκοσμικών χωρών. Η δημοσιονομική κρίση της ελληνικής οικονομίας ανέδειξε με δραματικό τρόπο τα αδιέξοδα του κοινωνικοοικονομικού προτύπου
που οικοδομήθηκε στη χώρα ύστερα από τη μεταπολίτευση. Οι ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ
είναι τεράστιες και ιστορικού χαρακτήρα. Η επικυριαρχία και εγκατάσταση του ΔΝΤ αποτελεί στίγμα
στη συνείδηση της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.
Η αριστερή
αντιμετώπιση
της κρίσης στην Ελλάδα και την ΕΕ

Θέλουμε να συμβάλουμε στην αναγέννηση της χώρας και της Ευρώπης...
Η δίνη της κρίσης του πελατειακού καπιταλιστικού κράτους συμπαρασύρει πολλές δυνάμεις της κοινωνίας
στη σύγχυση και πολλαπλασιάζει τις εκδηλώσεις ατομικισμού, καθώς το δίλημμα που προβάλλεται
είναι ανάμεσα στην επιβολή νεοφιλελεύθερων μέτρων και της αμυντικής υποστήριξης των πελατειακών ρυθμίσεων.
Είμαστε εμείς η Αριστερά που σταθερά υποστηρίζει ότι υπάρχει και άλλος δρόμος, η αριστερή αντιμετώπιση της κρίσης. Αγωνιζόμαστε ώστε η επιβεβλημένη μείωση του ελλείμματος και η συγκράτηση του χρέους να μη φορτωθεί στις πλάτες των εργαζομένων
μέσα από την αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων και των κοινωνικών δικαιωμάτων, αλλά να συνδυαστεί με βαθιά αλλαγή του κράτους, του άδικου φορολογικού
συστήματος, της διαχείρισης των χρημάτων του δημοσίου, του παραγωγικού αλλά και του καταναλωτικού προτύπου, επιλογών και νοοτροπιών σπατάλης και διαφθοράς.
Να οδηγήσει στην εξοικονόμηση πόρων για την υγεία και την παιδεία για την εφαρμογή δημόσιων και κοινωνικών πολιτικών που θα μειώνουν πραγματικά τις ανισότητες και θα στηρίξουν την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, η οποία υπονομεύει την αναπτυξιακή προοπτική και την κοινωνική συνοχή. Να προωθήσει νέο αναπτυξιακό πρότυπο, νέες οικολογικές επιλογές στην ανάπτυξη και στην ενεργειακή
πολιτική, να περιορίσει δραστικά τη σπατάλη φυσικών πόρων, την καταστροφή
του περιβάλλοντος.
Οι κατευθύνσεις αυτές δεν μπορούν να υλοποιηθούν αν δεν εγκαταλειφθεί η σκανδαλώδης ανοχή απέναντι στην υπέρογκη παραοικονομία που κλέβει τους άλλους πολίτες, υπονομεύει την κοινωνική αλληλεγγύη, συμπιέζει τις πραγματικές αμοιβές της εργασίας, τις συντάξεις και τα επιδόματα ανεργίας.
Οι κατευθύνσεις αυτές συνδυάζονται με τους στόχους αλλαγής στην ΕΕ προς την επείγουσα κατεύθυνση
της ομοσπονδιακής δημοκρατικής ενοποίησής της με πρώτους στόχους τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του τραπεζικού συστήματος και των χρηματαγορών από πολιτικούς θεσμούς, την απεμπλοκή από τους ασφυκτικούς δημοσιονομικούς κανόνες και αποδοχή της βαρύτητας των κριτηρίων
απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας, τη στήριξη του ευρώ με ισχυρό κοινοτικό προϋπολογισμό,
τη στήριξη χωρών όταν δέχονται τις κερδοσκοπικές επιθέσεις, δηλαδή κοινή οικονομική πολιτική.
Θέλουμε να συμβάλουμε στην αναγέννηση της χώρας και της Ευρώπης. Ακολουθούμε,
στην κρίσιμη αυτή για τη χώρα περίοδο, πολιτική υπευθυνότητας στα χνάρια της μεγάλης παράδοσης της πατριωτικής ευθύνης της Αριστεράς του τόπου μας.
Οι πολιτικές επιλογές των δύο κομμάτων που κυβέρνησαν, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι φανερό ότι δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της πλειοψηφίας της κοινωνίας. Το πολιτικό στερεότυπο του δικομματισμού
που κυριάρχησε σε όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο, με τον συγκεντρωτισμό του, τα στεγανά του και με την πελατειακή του λειτουργία, εξέθρεψε την αδιαφάνεια, τη διαφθορά, επέτρεψε την προσβολή του δημόσιου αγαθού και καθήλωσε την κοινωνία, τροφοδοτώντας τις ανισότητες.
Η χρεοκοπία της μακράς μεταπολίτευσης έχει εξαντλήσει τα όριά της αλλά και τα όρια της κοινωνικής ανοχής.
Γιαυτό ωριμάζει το αίτημα για μια ρεαλιστική προοδευτική λύση.

Η πολιτική στους πολίτες και οι πολίτες στην πολιτική

Απευθυνόμενοι στους προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες της χώρας μας, πρωτίστως στις νέες και τους νέους, ζητώντας την ενεργό στήριξη, τη συμπόρευση και τη συμμετοχή τους στο εγχείρημά μας, πρώτα απ΄όλα, θέλουμε να σταθούμε αυτοκριτικά και αναστοχαστικά σε σχέση
με τη δική μας πορεία και δράση, τις δικές μας αδυναμίες.
Εμείς δεν θέλουμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η Αριστερά των μεγάλων και συνολικών διεκδικήσεων,
η αριστερά οραματιστής και δημιουργός μιας άλλης κοινωνίας η «Αριστερά της θυσίας
» διολίσθησε συχνά, καθ΄ όλη την μεταπολιτευτική περίοδο, σε συνδικαλιστικό εργαλείο οικονομικής
διεκδίκησης, στην Αριστερά του συντεχνιασμού και του ατομικισμού. Ευνοήθηκαν και επιδοτήθηκαν
συμπεριφορές που δεν αποδέχονταν την νομιμότητα, την ισότητα των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων και τις δομές του Κράτους ως χώρους οικοδόμησης ηγεμονίας για την έκφραση του δημόσιου συμφέροντος. Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να αγνοούμε ότι η Αριστερά κινήθηκε
με τις παραδοσιακές κομματικές περιχαρακώσεις. Στη χώρα μας έχουμε κομματικούς μονολόγους
χωρίς τις ελάχιστες συναινέσεις, ούτε ακόμα και για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Δεν θέλουμε
να παραβλέψουμε ότι συχνά η Αριστερά πορεύτηκε με το φορμαλισμό της «ψήφου δια13
μαρτυρίας» ως μια δυνατότητα πολιτικής δράσης και όχι ως μια θετική πρόταση διεξόδου. Όπως και ότι συχνά αναπαρήγε πρακτικές του παραδοσιακού κομματικού συστήματος και των κομματικών
προτεραιοτήτων σε κρίσιμους κοινωνικούς χώρους, όπως η αυτοδιοίκηση και τα συνδικάτα.
Εμείς, ως νέο κόμμα της Αριστεράς που έρχεται όμως από μακριά και πάει μακριά, δεσμευόμαστε, παράλληλα με τη διαμόρφωση μιας ρεαλιστικής και υπεύθυνης πρότασης εξόδου από την κρίση, να ενισχύσουμε μεθόδους και πρακτικές που θα φέρνουν την «πολιτική στους πολίτες» και τους «πολίτες
στην πολιτική». Να αφήσουμε πίσω μας την Ελλάδα της χρεοκοπίας και της παρακμής. Να αναδειχθούμε
ως η Αριστερά της δημιουργίας, της κριτικής σκέψης και της πολιτιστικής αναγέννησης.
Καλούμε όλους και όλες τους προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες να κινηθούν ξανά στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής για να γείρουν την πλάστιγγα και τις μεσοπρόθεσμες εξελίξεις υπέρ των εργαζομένων,
γυναικών και ανδρών, των ανθρώπων της δημιουργίας, των νέων, επιβάλλοντας νέες ρυθμίσεις και θεσμούς στη θέση των προνομίων και διευκολύνσεων του πελατειακού κράτους.
Να πρωτοστατήσουν στους αγώνες για διαφορετικές πολιτικές, για να αλλάξουν ριζικά
τα κυβερνητικά μέτρα με στόχους τη δίκαιη κατανομή βαρών, την αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων της ελληνικής διοίκησης, την υλοποίηση νέου αναπτυξιακού
προτύπου, την πράσινη- οικολογική ανασυγκρότηση της οικονομίας.
Να αποκρούσουν κάθε εκδήλωση ρατσισμού στηρίζοντας χωρίς όρους και προϋποθέσεις
τα δικαιώματα του ανθρώπου, πρωτίστως του ανίσχυρου κοινωνικά και πολιτικά
μετανάστη και μετανάστριας, των βασανισμένων συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη και δικαιούνται το άσυλο μιας δημοκρατικής χώρας.
Να στηρίξουν πολλαπλά τις πρωτοβουλίες, οργανώσεις και κινήσεις κοινωνικής αλληλεγγύης.
Καλούμε όσες αριστερές δυνάμεις θέλουν να επιτελέσουν τον ιστορικό τους ρόλο να υιοθετήσουν πολιτικές
πλατιών συγκλίσεων κοινωνικών και πολιτικών, ιδιαίτερα με τον οικολογικό και το σοσιαλιστικό
χώρο και να δώσουν τη μάχη των πειστικών, εναλλακτικών, υπεύθυνων προγραμματικών προτάσεων
για την πορεία της χώρας, τις αλλαγές στο κράτος και την οικονομία, για τη δημοκρατική ευρωπαϊκή προοπτική.
Αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να είναι και το περιεχόμενο της παρέμβασης στην αυτοδιοίκηση, της συνάντησης
με τα κινήματα, της συνεργασίας με τις κοινωνικές οργανώσεις, ιδιαίτερα τις συνδικαλιστικές, που σήμερα καλούνται να σηκώσουν με ενωτικούς αγώνες –και όχι αγώνες που διχάζουν- το μεγαλύτερο
βάρος της υπεράσπισης των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Είμαστε υπέρ της ενότητας και όχι της διάσπασης των συνδικάτων που προωθούν ο δογματικός και ο αριστερίστικος λαϊκισμός. Αλλιώς η όποια επαναστατικότητα εξαντλείται στα λόγια και τις καταγγελίες, δεν μορφοποιείται σε δύναμη
αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων.
Θέλουμε να αναδειχθούμε ως η Αριστερά της δημιουργίας και της κριτικής σκέψης...

Ιδρύσαμε και συγκροτούμε το κόμμα της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ. Τους προσεχείς μήνες μέχρι το 1ο Συνέδριό μας θα απευθυνθούμε σε όλους τους προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες, ιδίως
στις νέες και τους νέους, καλώντας τους να μας συναντήσουν, να πυκνώσουν τις γραμμές μας για να στελεχώσουμε από κοινού τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.
Φιλοδοξούμε, διεκδικώντας την αυτοτελή δυναμική μας και τη διακριτή παρουσία μας ως υπαρκτό και δοκιμασμένο νεωτερικό ρεύμα ιδεών στην ελληνική κοινωνία, να διαμορφώσουμε ένα νέο κόμμα
που θα μπορέσει να υπερβεί τους γνωστούς τύπους των συγκεντρωτικών, γραφειοκρατικών και αρχηγικών κομμάτων, των κομμάτων εκλογικής πελατείας.
Στόχος μας είναι ο πολίτης-μέλος, ο φίλος-ψηφοφόρος αλλά και ο ενδιαφερόμενος «συνομιλητής» του κόμματός μας να αυτοπροσδιορίζεται πολιτικά και να συμβάλλει συνειδητά στην επεξεργασία και την προώθηση των σκοπών και της πολιτικής του κόμματος. Η λήψη των αποφάσεων με δημοκρατικό τρόπο και την ουσιαστική συμμετοχή
των μελών και φίλων, η εκλογή της ηγεσίας με τρόπο που να μην επιτρέπει τη διαμόρφωση προσωποπαγούς κατάστασης, η ελεύθερη δικτυακή οργάνωση ώστε να υπάρχει υποβοήθηση της συμμετοχής, η καθιέρωση της άμεσης πληροφόρησης με χρήση όλων των τεχνολογικών μέσων, η σαφής δυνατότητα συμβολής των συμμετεχόντων
στη φυσιογνωμία και τις θέσεις που θα λαμβάνει το κόμμα κατά χώρο αλλά και κεντρικά, η καθιέρωση της συμμετοχής των φίλων στη λήψη των αποφάσεων
σε ζητήματα που θα ορίζονται τακτικά, δηλαδή ένα ανοικτό διαρκές βήμα διαλόγου,
θα αποτελούν μερικές από τις αρχές λειτουργίας.

Η Δημοκρατική Αριστερά στο προσκήνιο

Το νέο μας κόμμα, στηριγμένο στις αρχές της δημοκρατίας,
της διαφάνειας, της πολυφωνίας και της αποτελεσματικότητας, συνδυάζοντας τη συλλογικότητα
με την ατομική ευθύνη στη λειτουργία
και τη δράση, διεκδικεί να κερδίζει ένα μεγάλο στοίχημα με τους πολίτες που συμμετέχουν ή το παρακολουθούν: να επιβεβαιώνει καθημερινά την αντιστοιχία του με τα οράματα που επαγγέλλεται.

Η ίδρυση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ είναι μια επιβεβλημένη κίνηση για να απαντήσουμε άμεσα στο ολοένα διογκούμενο αίτημα
της ελληνικής κοινωνίας για ριζική ανασυγκρότηση του πολιτικού πεδίου
και των σημερινών κομματικών
φορέων της χώρας μας καθώς και για τη διατύπωση
μιας ολοκληρωμένης εναλλακτικής πολιτικής πρότασης.

 
    
                                                                                                    Αθήνα 17 / 07 / 2010
                                                                                                                                                                    
 «ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΑ Η ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ»
                         

1.Οι εκλογές του Νοέμβρη του 2010, για την ανάδειξη των τοπικών και περιφερειακών αρχών, γίνονται για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας σε ένα νέο περιβάλλον.

Η δική μας αριστερά, η δημοκρατική και ανανεωτική αριστερά, είχε πάντα, ως πολιτικό και στρατηγικό στόχο για την Ελληνική Αυτοδιοίκηση, τους δύο βαθμούς αρθρωμένους σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, με αιρετή περιφέρεια και δήμους ανταγωνιστικούς στο διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον.

2.Αυτές οι εκλογές για την Αριστερά, την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ αποτελούν την ευκαιρία, για να αποκαταστήσει την χαμένη αίγλη, αξιοπιστία και επιρροή της σε ένα χώρο που παλαιότερα εθεωρείτο και ήταν πράγματι, το προνομιακό πεδίο δημιουργικών και ανανεωτικών προτύπων και παρεμβάσεων.

Τα βασικά ιδεολογικά και προγραμματικά προτάγματα της σύγχρονης αριστεράς:

1 ο αριστερός ευρωπαϊσμός (η δημιουργική επικοινωνία και αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού γίγνεσθαι, η ανταλλαγή εμπειριών με θεσμούς διαρθρωμένους σε υπερεθνικό-ευρωπαϊκό επίπεδο, η προσπάθεια συμμετοχής στην λήψη αποφάσεων στα θεσμοθετημένα κοινοτικά όργανα για θέματα περιφερειακών πολιτικών, η ανάληψη κοινών δράσεων μεταρρύθμισης, ανασυγκρότησης και προγραμματισμού με άλλους κοινωνικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς) καθώς και

2 οι διαρθρωτικές αλλαγές

Ø για την μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος,

Ø για την ενίσχυση της σχέσης των πολιτών με τους χώρους λήψης των αποφάσεων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο,

Ø για την δημιουργία νέων θεσμών συμμετοχής,

Ø για την ανάπτυξη πολιτικών αντιμετώπισης της διαφθοράς και της καθιέρωσης νέων θεσμών διαφάνειας και κοινωνικού ελέγχου,

όλα αυτά βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και προνομιακό πεδίο εφαρμογής στον χώρο της αυτοδιοίκησης.


ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΚΡΙΣΗ

3.Αυτές οι εκλογές γίνονται στο μέσο της οικονομικής κρίσης που πλήττει κατά κύριο λόγο τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, όπως και της εφαρμογής των μέτρων αντιμετώπισης που τα αποτελέσματα τους θα έχουν φανεί με εντονότερο τρόπο εκείνο το διάστημα.

Για το κόμμα μας οι εκλογές για τους Δήμους και τις Περιφέρειες της Ελλάδας έχουν ΚΑΘΑΡΑ αυτοδιοικητικό χαρακτήρα, και δεν αποτελούν δημοψήφισμα για την ανατροπή ή την αποδοχή του μνημονίου, όμως πιστεύουμε και θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να γίνει πράξη αυτό, ότι η αυτοδιοίκηση – περιφερειακή και τοπική – έχει να διαδραματίσει ένα πολύ σοβαρό ρόλο στην ανάπτυξη πολιτικών, στον χώρο της, που

1 θα διαμορφώνουν ένα εναλλακτικό πλαίσιο προτάσεων αντιμετώπισης της κρίσης

2 θα ανακουφίζουν τους πολίτες από τα αποτελέσματα της,

3 θα συγκροτούν ένα δίκτυο πολιτικών και μέτρων κοινωνικής προστασίας,

4 θα αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες οικονομικού χαρακτήρα στα πλαίσια της προσπάθειας για την αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων σε τοπικό επίπεδο και

5 θα προωθούν πολιτικές αντιμετώπισης της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης για την εξασφάλιση και εξοικονόμηση πόρων, πολιτικών τέλος που

6 θα τείνουν στην διαμόρφωση νέων πολιτικών απασχόλησης, αναδιάρθρωσης του παλαιωμένου παραγωγικού προτύπου με έμφαση σε πρωτοβουλίες και επενδύσεις πράσινης ανάπτυξης.

Πολίτες της Ελληνικής πόλης και Περιφέρειας

Σε αυτές τις εκλογές, με τα μέτρα αντιμετώπισης σε πλήρη ανάπτυξη, αυτό που μετρά για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο της εργασίας και της παραγωγής, της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης δεν είναι η στείρα αντιπαράθεση των κεντρικών πολιτικών δυνάμεων, σε ένα θέατρο που θα κάνει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα μακριά από τα τοπικά προβλήματα, αλλά η δυνατότητα των πολιτικών δυνάμεων σε τοπικό ή και περιφερειακό επίπεδο να αρθρώσουν έναν ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ πολιτικό λόγο, ελπίδας, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης όπως αυτά αναδεικνύονται στην καθημερινότητα του απλού πολίτη, στη πόλη, στο χωριό, στη περιφέρεια, στο σχολείο, στη προστασία και ανάδειξη του δημόσιου χώρου και του περιβάλλοντος.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ δεν βρίσκεται στο «κάδρο» των πολιτικών δυνάμεων που άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο ευθύνονται για την κρίση.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ είναι γέννημα της ανάγκης για την πολιτική διεξόδο από την κρίση, για την αναδιάρθρωση του φθαρμένου πολιτικού συστήματος, για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής στα μάτια του Έλληνα πολίτη.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ πιστεύει ότι ο πιο σοβαρός, αποφασιστικός και αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση της κρίσης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο είναι:


1 ο δυνατός δήμος με προγραμματικές, κοινωνικές και οικολογικές αναφορές και

2 η αιρετή περιφέρεια με σαφή και συγκεκριμένο προγραμματικό ρόλο, με έμφαση στις βιώσιμες επενδύσεις και στην πράσινη ανάπτυξη.


Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η ελληνική αυτοδιοίκηση παραμένει δέσμια οπισθοδρομικών αντιλήψεων και πρακτικών που αναπαράγονται από την διατήρηση του δημαρχοκεντρικού συστήματος και αποτελεί η ίδια μέρος της κρίσης του πολιτικού συστήματος.

Η κρίση στο χώρο της αυτοδιοίκησης έχει πολλές εκφράσεις:

Κρίση αντιπροσωπευτικότητας, με πρωταίτιους το αναχρονιστικό εκλογικό σύστημα του 50+1, το 65% που αποδίδεται στο πρώτο συνδυασμό και την ανεξέλεγκτη παντοδυναμία του Δημάρχου με αποτέλεσμα να απουσιάζει η ειλικρινής διαβούλευση και η αναγκαία σύνθεση για την επίλυση των τοπικών προβλημάτων

Κρίση εξάρτησης, γιατί τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης δεν έχουν χαράξει ένα σαφές στρατηγικό σχέδιο για την διασφάλιση της ανεξαρτησίας του χώρου από την κεντρική διοίκηση, με αποτέλεσμα αυτή να παραμένει εξαρτημένη διοικητικά και οικονομικά από την κεντρική διοίκηση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα που αποδεικνύουν αυτό το γεγονός είναι, αφενός μεν, η οικονομική εξάρτηση με αποτέλεσμα ότι όταν η κεντρική διοίκηση δεν είναι συνεπής προς τις υποχρεώσεις της να δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα λειτουργίας πολλών ΟΤΑ και από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι οι απαραίτητοι μηχανισμοί ελέγχου και επιθεώρησης της αυτοδιοίκησης, δεν είναι αυτοδιοικητικοί αλλά μηχανισμοί της κεντρικής διοίκησης

Σήμερα προβάλλει όσο ποτέ άλλοτε η αναγκαιότητα της φορολογικής αποκέντρωσης και της απόδοσης στην αυτοδιοίκηση της δυνατότητας να εισπράττει μέρος του τοπικού φορολογικού προϊόντος, επίσης η ανάγκη η ίδια η αυτοδιοίκηση να χειραφετηθεί και να συγκροτήσει τους δικούς της κώδικες δεοντολογίας και τους δικούς της μηχανισμούς εσωτερικών επιθεωρήσεων

Κρίση στρατηγικής, δεν υπάρχει ένας πλήρης και σαφής προγραμματισμός για το μέλλον της Ελληνικής αυτοδιοίκησης στα πλαίσια του δημοκρατικού προγραμματισμού, όπως επίσης και ένα σαφές σχέδιο για τον ρόλο που μπορεί να παίζουν η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση σε περιόδους κρίσης (οικονομικής και κοινωνικής) όπως η σημερινή.

Κρίση αξιών και αξιοπιστίας, με πελατειακά χαρακτηριστικά στις σχέσεις αιρετού σώματος και πολιτών, με απουσία αντικειμενικών και δεσμευτικών διαδικασιών για τον τρόπο εξυπηρέτησης των πολιτών σε τοπικό επίπεδο, με προβλήματα κακής διαχείρισης των τοπικών πόρων, με προβλήματα σε ορισμένες περιπτώσεις αυθαιρεσιών και σχέσεων διαπλοκής με αποτέλεσμα να αφήνεται έκθετος ο θεσμός και να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα αναξιοπιστίας, καθιστώντας τον μέρος της κρίσης του κεντρικού πολιτικού συστήματος

Κρίση πολιτικών προτεραιοτήτων, με την έννοια ότι οι πολιτικές της πράσινης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος, η προστασία του δημόσιου χώρου, η ισορροπία στην σχέση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην εκτέλεση έργων τοπικής σημασίας, η ανάπτυξη θεσμών άμεσης δημοκρατίας και η διαφάνεια στην διαχείριση των πόρων (ανθρώπινων και οικονομικών), η εναλλακτική πολιτική για τα οικονομικά των ΟΤΑ που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν την αυτοδυναμία τους με την αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος και την απόδοση αρμοδιοτήτων στο πεδίο αυτό, δεν αποτελούν στρατηγικά σημεία αναφοράς για την εφαρμογή τους σε τοπικό επίπεδο.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις δεν σημαίνουν ότι δεν υπάρχουν και φωτεινά παραδείγματα διοίκησης και διαχείρισης των τοπικών υποθέσεων με διαφάνεια, με αντικειμενικότητα, με έμφαση στην δημιουργία θεσμών συμμετοχής, με προτεραιότητα στην προστασία του δημόσιου χώρου και άλλες καινοτόμες πρωτοβουλίες, αλλά δυστυχώς όλες αυτές οι φωτεινές πλευρές της αυτοδιοίκησης χάνονται στο γενικότερο κλίμα απαξίας, αποσύνθεσης και απουσίας πολιτικής προοπτικής που περιγράφηκε παραπάνω.


Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ: 4 ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ


Το ΟΡΑΜΑ για την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ είναι η

σύγχρονη, αποτελεσματική, κοινωνικά χρήσιμη, ανοιχτή στη κοινωνία και τους πολίτες, αυτοδύναμη και ανεξάρτητη, τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση

Το ΟΡΑΜΑ μας αυτό ικανοποιείται από την συγκρότηση αυτόνομων, κοινωνικών, αυτοδιοικητικών συμμαχιών σε τοπικό επίπεδο για την επίτευξη των παρακάτω στόχων:


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΚΡΙΣΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

o Ανάπτυξη δικτύου κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης,

o ανάληψη δράσεων ενίσχυσης και υποβοήθησης πολιτών με σοβαρά οικονομικά προβλήματα,

o μείωση του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών και μετακύλιση της μείωσης στον πολίτη,

o τιμολόγηση υπηρεσιών σε συνάρτηση με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια

o ανάπτυξη πολιτικών κοινωνικής αλληλεγγύης και υποστήριξης ακόμα και σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ, ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΗΝ ΛΗΨΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ

1 Καθιέρωση της απλής αναλογικής,

2 κατάργηση του δημαρχοκεντρικού μοντέλου και εφαρμογή της έμμεσης εκλογής των δημάρχων

3 μεταφορά αποφασιστικού χαρακτήρα αρμοδιοτήτων σε τοπικά συμβούλια για υποθέσεις και έργα εμβέλειας τοπικών ή και δημοτικών κοινοτήτων,

4 δημιουργία θεσμών άμεσης δημοκρατίας με αποφασιστική συμμετοχή του πολίτη

5 ανάπτυξη προτύπων επικοινωνίας με τους πολίτες για την λήψη αποφάσεων για έργα,

6 χρησιμοποίηση των νέων τεχνολογιών για την άμεση επικοινωνία με τους πολίτες



ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ , ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ και ΔΕΣΜΕΥΣΗ στην ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

1 Πόθεν έσχες ετήσια από όλο το αιρετό σώμα και όσους κατέχουν θέσεις στα δημοτικά πράγματα και ανάρτηση τους στο διαδίκτυο,

2 καθιέρωση ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ της εφαρμογής συστημάτων διοίκησης ολικής ποιότητας, δέσμευσης για τον τρόπο και τις διαδικασίες εξυπηρέτησης των πολιτών, δέσμευσης για τον τρόπο ανταπόκρισης στα αιτήματα των πολιτών με αντικειμενικά και όχι πελατειακά κριτήρια,

3 καθιέρωση της ετήσιας στοχοθεσίας και δεικτών μέτρησης για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των υπηρεσιών,

4 καθιέρωση της εφαρμογής συστημάτων αυτοαξιολόγησης των υπηρεσιών,

5 καθιέρωση σε τακτά διαστήματα των ερευνών ικανοποίησης του πολίτη από την παροχή δημοτικών υπηρεσιών και προϊόντων,

6 καθιέρωση ερευνών για την πιστοποίηση της ικανοποίησης ή μη του προσωπικού της αυτοδιοίκησης από τις συνθήκες του εργασιακού περιβάλλοντος τους,

7 δημόσια διαβούλευση για όλες τις προκηρύξεις έργων και μελετών του Δήμου,

8 εφαρμογή του διπλογραφικού σε όλα δημοτικά νομικά πρόσωπα και τις κοινωφελείς δημοτικές επιχειρήσεις,

9 ενίσχυση του χαρακτήρα των νομικών προσώπων σε βάρος των κοινωφελών επιχειρήσεων και μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους στους δήμους,

10 ομαλοποίηση των εργασιακών σχέσεων σε ένα καθαρό, ισότιμο και διάφανο περιβάλλον.

11 ενίσχυση του ρόλου των υπηρεσιακών παραγόντων στην εκπόνηση των προγραμματικών και επιχειρησιακών σχεδίων της αυτοδιοίκησης σε τοπικό επίπεδο

12 ενίσχυση του επιπέδου επιμόρφωσης τόσο του υπαλληλικού προσωπικού, όσο και των αιρετών, ιδιαίτερα για το αιρετό σώμα πρέπει να θεσμοθετηθεί η υποχρεωτικότητα της επιμόρφωσης του σε τακτική ετήσια βάση.

13 ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ με κεντρικά σημεία την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ, την ανάπτυξη νέων ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ, μέτρα για τη ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

14 1.Προστασία, ανάδειξη, αξιοποίηση και διεύρυνση του δημόσιου χώρου,

15 Προτεραιότητα σε έργα υψηλής περιβαλλοντικής σημασίας με έμφαση στις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού

16 Εφαρμογή πολιτικών μείωσης των απορριμμάτων και ανακύκλωσης όλων των ειδών, υποχρεωτικά για κάθε ΟΤΑ

17 Υποχρεωτική, επίσης, εφαρμογή προτύπων περιβαλλοντικής διαχείρισης και ανάληψης δέσμευσης συγκεκριμένης περιβαλλοντικής πολιτικής σε κάθε δήμο

18 Ενίσχυση της κοινωνικής δέσμευσης και εγρήγορσης σε τοπικό επίπεδο με την δημιουργία εθελοντικών ομάδων για δράσεις πολιτικής προστασίας

19 Ενίσχυση επενδυτικών δραστηριοτήτων σε τοπικό επίπεδο για ΑΠΕ.

20 Δημοτικός ενεργειακός προγραμματισμός με στόχο μεσοπρόθεσμα οι Δήμοι να αποτελέσουν ενεργειακά αυτόνομες οντότητες

21 Εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων ΟΛΩΝ των μορφών, με την συγκρότηση φορέων διαδημοτικής συνεργασίας

22 Ανάπτυξη δράσεων και δικτύων κοινωνικής οικονομίας με συμμετοχή των ΟΤΑ σε συνεταιρισμούς παραγωγών-καταναλωτών, ανταλλακτηρίων δωρεάν ανταλλαγής αγαθών, δικτύων επισκευών και τεχνιτών κατασκευής προϊόντων με παραδοσιακά υλικά μακράς διάρκειας (πχ ψαθοπλέκτες κοκ)

Η «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ» ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΕΤΟΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ, όπως αυτές που περιγράφονται παραπάνω, που απαιτούν ευρύτερες κοινωνικές συναινέσεις αποτελούν το πλαίσιο πολιτικής

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΑΠΑΞΙΑΣ ΚΑΙ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΩΣ ΕΝΟΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΜΑΣ ΤΑΚΤΙΚΗ

1. Η εκλογική μας τακτική καθορίζεται από πολλές παραμέτρους και στοιχεία πολιτικής, γι αυτό χαρακτηρίζεται από ευελιξία και πολλαπλότητα επιλογών

Πρέπει όμως να συνυπολογιστεί πάρα πολύ σοβαρά ότι θέλουμε να είμαστε μια χρήσιμη πολιτική και αυτοδιοικητική δύναμη, με την έννοια αυτή μας ενδιαφέρει να κάνουμε πράξη τις ιδέες μας, δηλαδή μας ενδιαφέρει να συμμετέχουμε στις διοικήσεις των Δήμων όπου αυτό είναι δυνατόν και να έχουμε ισχυρή παρουσία στα κεντρικά όργανα της αυτοδιοίκησης, όπως η ΚΕΔΚΕ.

Έτσι μας αφήνει αδιάφορους η κομματική και η παραταξιακή καταγραφή.

2. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει σημασία είναι ο καθοριστικός ρόλος των τοπικών επιτροπών της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ , η προβολή της πολιτικής μας όπως σε γενικές γραμμές αυτή αναπτύχθηκε παραπάνω και η ενίσχυση της αυτονομίας των τοπικών κοινωνιών και των επιλογών τους

Αυτές οι εκλογές είναι ευκαιρία για να δημιουργηθούν αυτόνομα αυτοδιοικητικά μορφώματα σε κάθε δήμο και σε κάθε γειτονιά.

3. Πρώτη επιλογή μας είναι η υποστήριξη, των σημερινών δημάρχων και των σχημάτων στα οποία μέχρι σήμερα συμμετείχαμε, εκτός και αν έχουν παρουσιαστεί θεμελιακές διαφορές σε τοπικό, πολιτικό επίπεδο.

4. Στο επίπεδο της πολιτικής και των θέσεων, κρίσιμο ρόλο για την διαμόρφωση σχημάτων συνεργασίας αποτελεί η εκτίμηση για το νέο θεσμικό πλαίσιο (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ),όχι τόσο σε ότι αφορά στο χωροταξικό, όσο στα ουσιαστικά σημεία του Νόμου που καθορίζεται από τα παρακάτω δεδομένα:

1 Ιστορικά η θέσπιση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και η καθιέρωση ισχυρών ΟΤΑ, ήταν πάγια θέση της ανανεωτικής και δημοκρατικής αριστεράς,

2 Επισημαίνουμε όμως, ότι τόσο η καθιέρωση των 7 γενικών διοικήσεων, όσο και η διατήρηση του αναχρονιστικού συστήματος της απόλυτης πλειοψηφίας του 65% στον πρώτο συνδυασμό, όσο και η αναπαραγωγή του δημαρχοκεντρικού συστήματος παίζουν αρνητικό ρόλο στην όποια προσπάθεια εκσυγχρονισμού της αυτοδιοίκησης και τροφοδοτούν τις πελατειακές σχέσεις και τα ενδεχόμενα αδιαφανών επιλογών.

3 Ακόμα η Αυτοδιοίκηση παραμένει εγκλωβισμένη στην εξάρτηση της από την Κεντρική Διοίκηση όσο το ίδιο σύστημα των πόρων καθορίζεται απόλυτα από την κυβέρνηση και δεν συνδέεται με την λογική της φορολογικής αποκέντρωσης.

4 Αντίθετα ο νέος νόμος κάνει πολύ σοβαρά βήματα, με την δημιουργία θεσμών που έχουν χαρακτήρα μορφών πραγματικής λαϊκής συμμετοχής, ενίσχυσης της συμμετοχής των πολιτών στην παραγωγή πολιτικών σε τοπικό επίπεδο και διαβούλευσης.

5 Επίσης λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη του τα νέα φαινόμενα που αναπτύσσονται στις τοπικές κοινωνίες με την πολυπολιτισμικότητα και την έντονη μεταναστευτική παρουσία. Προσπαθεί να διαμορφώσει το πλαίσιο για πιο συστηματικές, καθορισμένες και δεσμευτικές διαδικασίες, όπως και προσπαθεί να περιορίσει το καθεστώς αδιαφάνειας που μέχρι σήμερα επικρατεί.

6 Έτσι διαμορφώνεται στον χώρο μια νέα δυναμική που αφήνει αρκετά περιθώρια για νέες κατακτήσεις στο επίπεδο της ενδυνάμωσης του ρόλου των τοπικών κοινωνιών.

Οι φωνές της άκριτης αποδοχής του νόμου, αλλά και η στείρα καταγγελία του μας αφήνουν παγερά αδιάφορους.

5. Σημαντικό κριτήριο για την επιλογή των κατάλληλων σχημάτων, όπου αυτό είναι δυνατόν, είναι τα ηθικά στοιχεία και χαρακτηριστικά των υποψηφίων καθώς και οι δεσμεύσεις που θα αναλάβουν αυτοί για να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία του θεσμού.

6. Προτεραιότητα στο σημείο αυτό για τις περιφερειακές εκλογές έχει για μας η Περιφέρεια Αττικής.

Πρόθεση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ είναι η εκλογική κάθοδος να σηματοδοτήσει την στρατηγική επιλογή της συνεργασίας της με τον χώρο της πολιτικής οικολογίας.

Στις υπόλοιπες περιφέρειες ο τρόπος και η μορφή της καθόδου μας θα καθοριστεί από τις δυνατότητες, τις περιφερειακές ιδιομορφίες, τα πρόσωπα και τις πολιτικές συμμαχίες στο επίπεδο αυτό.

7. Σε ότι αφορά στην Αθήνα, στον πρώτο Δήμο της χώρας, ο στόχος μας είναι η πρωτεύουσα να αλλάξει το χρώμα και τις πολιτικές της παρακμής που την έχουν καθηλώσει. Η Αθήνα χρειάζεται νέα, προοδευτική και αξιόπιστη διακυβέρνηση. Η Αθήνα πρέπει να φωτιστεί από τις αξίες της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της δημοκρατίας. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ θέλει να συμβάλλει στην διαμόρφωση ενός πλατιού μετώπου αλλαγής, προόδου και ανατροπής για τον Δήμο, που σε κάθε περίπτωση πρέπει να σηματοδοτεί τις στρατηγικές της επιλογές για την σύγκλιση με τις δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας σε αντιστοιχία και με την επιλογή για την Περιφέρεια Αττικής.

8. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ θα ανταποκριθεί στο χρόνιο αίτημα για αλλαγή, που εκφράζεται από πολίτες ευρέως κοινωνικού και πολιτικού φάσματος, στην Θεσσαλονίκη.Η κυριαρχία της συντήρησης και της ακροδεξιάς, του υπερσυντηρητισμού, τού εθνικισμού, της μισαλλοδοξίας και της πολύπλευρης έκπτωσης των αξιών πρέπει να αποτελέσει παρελθόν μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Επιδίωξη μας είναι η δημιουργία της ευρύτερης δυνατής συσπείρωσης που θα προέλθει από πρωτοβουλίες Δημοτικών και Νομαρχιακών κινήσεων, με την συμμετοχή κινήσεων πολιτών, συλλόγων, συνδικάτων, νεανικών συσπειρώσεων, εθελοντικών οργανώσεων και άλλων μαζικών φορέων για την συγκρότηση ενός μετωπικού ψηφοδελτίου νίκης του ευρύτερου προοδευτικού τμήματος της κοινωνίας των ενεργών πολιτών.

9. Τέλος για τον Πειραιά, χρειάζεται ώριμη επαναπροσέγγιση της σχέσης μας με την μέχρι σήμερα εκλογική μας παρουσία. Η συμμετοχή μας στο «Λιμάνι της αγωνίας» θα καθοριστεί από τους όρους και τις προϋποθέσεις που τέθηκαν παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση η ανάπτυξη ευρύτερων συσπειρώσεων με την πολιτική οικολογία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.

10. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, για τους δήμους δηλαδή σε όλη την χώρα, υπεύθυνες είναι οι τοπικές επιτροπές και οργανώσεις της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ , πάντα με γνώμονα τις πολιτικές επιλογές που αναπτύχθηκαν προηγούμενα. Σε ότι αφορά το πλαίσιο της συστράτευσης κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων σε τοπικό επίπεδο, ενισχύουμε την στρατηγική επιλογή της συνεργασίας μας με τους Οικολόγους – Πράσινους και συνδιαμορφώνουμε συμμαχίες με δυνάμεις του ευρύτερου δημοκρατικού και προοδευτικού χώρου, όπως αυτές μπορεί να εκφράζονται κομματικά από τον ΣΥΝ και το ΠΑΣΟΚ.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, θεωρεί ότι έχει πολλά να δώσει για να πετύχει τους παραπάνω στόχους, σε ένα χώρο ιδιαίτερα προνομιακό για τα προτάγματα:

1 της δημοκρατίας,

2 της ανανέωσης του πολιτικού συστήματος,

3 της ανάπτυξης μορφών και θεσμών συμμετοχής και αλληλεγγύης και τέλος

4 της ανάπτυξης πολιτικών αναδιανομής.

Και καλεί όλους τους δημοκρατικούς πολίτες της χώρας σε όποια πόλη ή περιφέρεια και αν εντάσσονται να πάρουν μέρος μαζικά, δυναμικά και με αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον στην μάχη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.